RTL Nieuws heeft op 26 maart het stuk geopenbaard, dat eigenlijk maandag 28 maart voor de Tweede Kamer vertrouwelijk ter inzage zou liggen.

De brief heeft betrekking op de evacuatie van het personeelslid de Waal, die op dat moment in Libiƫ werkzaam was. Het stuk is gericht aan:
1. de secretaris generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, de heer Kroonenburg
2. in kopie aan Erik Oostwegel en
3. geschreven door de company secretay van Royal Haskoning.

Welgeteld 3 personen staan in de brief vermeld, maar hoe ik ook zoek, RTL staat niet bij de geadresseerden. Dat kan maar een ding betekenen, een van de drie personen heeft de brief verstuurd, of RTL heeft toegang tot de documenten middels illegale ingangen.

Feit is dat vertrouwelijkheid tegenwoordig maar een lege huls is, hoe vaak maakt de media tegenwoordig geen vertrouwelijk stukken openbaar. Op het moment dat journalisten tekst en uitleg moeten komen geven, hoe ze aan die bronnen komen kunnen ze zich dan beroepen op journalistiek brongeheim. Maar naast dat de 2e kamer nu allerlei vragen aan de desbetreffende bewindslieden stelt is het mijns inziens erg eenvoudig om eens te onderzoeken wie van die drie personen nu eigenlijk gelekt heeft. Zij kunnen zich niet op het brongeheim beroepen.