50+@work

Oud

In onze prestatiemaatschappij ben je al oud als je boven de 50 bent. Voor de arbeidsmarkt ben je vaak niet meer interessant. Om maar een paar heersende voorbeelden te noemen ben je als 50 plusser te duur, je kunt niet met de huidige moderne technologie omgaan, je weet het allemaal beter, je bent vaker ziek, je bent maar beperkt inzetbaar.

Bron van Kennis
Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat de kennis, de ervaring en de betrokkenheid die deze doelgroep bij zich draagt van onschatbare waarde is. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat 50 plussers vitaler zijn dan wordt gedacht. Ze zitten over het algemeen lekkerder in hun vel dan dertigers, ze weten wat ze waard zijn en hoeven zich niet meer zo nodig te bewijzen. Daarnaast hebben ze een goede balans gevonden tussen inspanning en ontspanning. Ook beschikken ze over een beter relativeringsvermogen en vertrouwen ze op hun kennis en ervaring.

Voor veel 50 plussers is het moeilijk om een baan te vinden. Het alternatief is aan het werk gaan als zelfstandige, ook wel ZZP -er genoemd, in de hoop opdrachten te krijgen. Sommige zelfstandigen slagen hier uitstekend in, anderen vinden het moeilijk de juiste weg te bewandelen.

50+@work is er van overtuigd dat mensen boven de 50 wel degelijk een nieuwe baan kunnen vinden, alleen wordt er vaak op een verkeerde manier gezocht. Men begint met een bezoek aan het UWV WERK bedrijf of reageert op advertenties via internet en uit kranten. In de praktijk levert dit helaas weinig op. Meer dan tachtig procent van de werkzoekenden vindt een baan door contacten met en via anderen.

Vijf jaar geleden, oktober 2010 heb ik het besluit genomen een organisatie op te zetten, genaamd 50+@work, met als doel de werkzoekende 50 plusser een forum te bieden om onderling ervaringen te delen, zich te profileren, gevonden te worden om uiteindelijk weer op de arbeidsmarkt te komen.

50+@work maakt gebruik van het ‘nieuwe netwerken’
50+@work gebruikt onder andere social media websites zoals LinkedIn, Facebook, Twitter en Google+. Momenteel zijn er meer dan 6.500 personen lid van onze LinkedIn groep en is de activiteit onder de leden enorm groot.

Uitgebreid Netwerk
Ieder lid heeft weer zijn eigen contacten, zodat we een zeer uitgebreid netwerk hebben. Al deze contacten kunnen deĀ 50+ werkzoekenden ingangen bieden bij diverse mogelijke opdrachtgevers.
Daarnaast ontstaan er soms spontane acties om een eigen bedrijf op te zetten en is de hulp van een ander nodig. Door gebruik te maken van het aanwezige kennisniveau en de schat aan ervaring zijn onmogelijkheden mogelijk.

Deze groep biedt een platform aan alle 50 plussers naarstig op zoek naar werk en aan werkgevers die goed personeel zoeken.

Ik ben blij met het grote aantal leden, maar elke werkzoekende is er een teveel.

Meer informatie op de website http://www.50plusaanhetwerk.nl

Ron Mazer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go to Top