€ 350.000,- voor landelijke Sinterklaas intocht

Gaat de Gemeente Huizen € 350.000 uitgeven aan de intocht van Sinterklaas?

Er komt op korte termijn een onderzoek van de gemeente Huizen naar de haalbaarheid en de wenselijkheid van het binnenhalen van de landelijke Sinterklaas intocht.
Natuurlijk zullen er vele mensen naar Huizen komen om de Sint in levenden lijve te aanschouwen en zullen vele kleuters en hun ouders aan de beeldbuis gekluisterd zitten om de intocht van de goedheiligman te volgen. Maar wat levert het op?
Wat heeft Huizen te bieden

Huizen is een mooie gemeente om in te wonen, maar wat heeft het de buitenstaander te bieden om na het zien van de tv-beelden eens een bezoek aan ons dorp te brengen.
De aankomst zal ongetwijfeld plaatsvinden in de Oude Haven. De cameraploeg zal wat beelden laten zien van het Nautisch kwartier. Daarna gaat de optocht verder via de Havenstraat naar het gemeentehuis, waar de burgemeester de Sint zal ontvangen. In de tussentijd heeft het publiek de gebouwen kunnen zien van Teeuwissen rioolreiniging en het hoofdkantoor van de Lidl. Het gemeentehuis nodigt in ieder geval vanaf de buitenkant niet uit voor een toeristisch bezoek net als het Plein 2000. Misschien dat de toerist een vorkje wil prikken bij de Gooische Wok.

Gratis parkeren
De organisatoren kunnen nog wat sfeerbeelden laten zien van Het Oude Dorp, waar op dat moment de markt is, maar ook hier bevinden zich geen toeristische trekpleisters. Ons winkelaanbod is gelijk aan eender welke stad en de gebouwen zijn nou niet echt uit bijzonder en indien wel niet openbaar. Op het Huizer museum en de Oude Kerk na. Huizen heeft leuke vissershuisjes en een paar mooie boerderijen. Misschien dat het gratis parkeren onder de aandacht kan worden gebracht.

Evaluatie Roermond
De Landelijke Intocht Sinterklaas 2012 gaf Roermond de gelegenheid als stad nationaal in ‘the picture’ te komen. Dit is prima gelukt, mede dankzij de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal, waarvan een aantal afleveringen in Roermond zijn opgenomen, en de intocht zelf, die ruim 5 kwartier live op NED3
werd uitgezonden. Ook in de aanloop naar dit unieke evenement kwam de stad in het kader van de voorbereidingen vele malen in het (landelijke) nieuws. Op de dag zelf keken ruim 1,7 miljoen mensen naar de live-uitzending op tv en waren ruim 50.000 bezoekers in de stad aanwezig. Hoewel het onmogelijk is te
meten welke effecten de landelijke intocht op de toename van bezoekers in de periode daarna heeft gehad, kan worden geconcludeerd dat Roermond als koopstad en toeristische trekpleister positief in beeld is gekomen.

Niet vergelijkbaar
Huizen kan zich qua gemeente niet meten aan steden als Meppel, Dordrecht en Roermond. Daar heeft men de schitterende gebouwen in de binnenstad laten staan en kan men vertoeven op de vele terrasjes op gezellige grote markten.
De markt zal niet willen wijken van het Oude Raadhuisplein tijdens de intocht, dus het enige terras dat wij daar hebben van Insolar is beperkt tot 5 tafeltjes.
De winkeliers zullen niet meer bezoekers krijgen en ook de restaurants zullen in de weken na het bezoek van Sinterklaas niet uitpuilen van de eters.

Is Huizen dan geen bezoekje waard
Natuurlijk wel; de Oude Haven, het Nautisch kwartier, de mooie villawijken, de boerderijen, de bossen, de heide, het strand. We hebben als dorp genoeg te bieden.
Maar toeristen zullen daar niet massaal op afkomen, is mijn verwachting.

Ik zeg niet doen
Dus waarom moeten wij zoveel gemeenschapsgeld besteden aan een evenement dat waarschijnlijk zo weinig zal opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Go to Top